Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. december 15., csütörtök

Kocsonya



·        2 kg kocsonya alapanyag (csülök, köröm, bőrke)
·        2-2 sárgarépa, fehérrépa
·        ¼ zellergumó
·        1 fej vöröshagyma
·        3-4 fokhagyma
·        7-8 szem bors
·        2 újhagyma zöldje


Egyik kedvenc téli csemegém. A családban egyedül én szertetem, azt is úgy, hogy sok hús, zöldség van benne. Ezért a két kiló kocsonya hozzávaló legalább fele a húsos csülök, melyből kb. 4 mélytányérnyi kocsonya lesz.
A hozzávalókat alaposan megmossuk, majd egy fazékba tesszük legalulra a csontosabb részeket, majd enyhén sózzuk, beleszórjuk a bors szemeket, a megtisztított hagymát, fokhagymagerezdeket. A sóval vigyázni kell, mert a sok elpárolgott víz miatt a végeredmény nagyon sós lehet, ezért az elején csínján bánjunk vele, a végén még megsózhatjuk. Annyi hideg vízzel amennyi éppen ellepi, fedő nélkül takarékon forralni kezdjük. Az első felforrás után egy kanállal a képződő barnás habot szedjük le, hogy a leve ne maradjon zavaros, így az aszpikunk szép világossárga, átlátszó marad, akár a húsleves. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, adjuk hozzá megtisztított, hosszában felvágott répákat, feldarabolt zellergumót és a hagyma zöldjét.

Ha a hús, zöldségek megpuhultak, vegyük ki és mélytányérokban, tálkákban oszlassuk el. A levet kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk. Tapasztalataim szerint akkor kocsonyásodik meg igazán, ha az eredeti vízmennyiség legalább fele elfőtt. Ha úgy találjuk, hogy még nagyon leveses, takarékon tovább forralhatjuk. Lobognia nem szabad, mert akkor zavaros lesz a kocsonya. Sűrű szűrőn átszűrve merőkanál segítségéve rámerjük a húsra, zöldségekre, majd hűvös helyre tesszük.
Ha megdermedt, pirospaprikával, borssal megszórva, frissen facsart citromlével tálaljuk. Ha több napra elegendő mennyiségünk van, hűtőszekrényben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése