Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2013. április 8., hétfő

Narancslekvár



·        2,5 kg narancs, 2 db citrom
·        1 kg cukor
·        3-4 csipetnyi őrölt fahéj, szegfűszeg, 1 csipetnyi szegfűbors


A narancsokat alaposan megmossuk, majd egy éles késsel meghámozzuk úgy, hogy a fehér részekből minél kevesebb maradjon, így a lekvár nem lesz keserű. Felkockázzuk, hozzáadjuk a hasonlóan megtisztított citromot is és fedő alatt takarékon kb. 2 órán át főzzük. Ha szükséges, 1-2 dl vizet adunk hozzá. Ezután hozzáadjuk a cukrot,a fűszereket és további egy órán át főzzük, gyakran megkeverjük, mert könnyen leég. A tetején képződő habot egy kanállal leszedegetjük és amikor már kezd sűrűsödni, kanálpróbát végzünk. Egy kis tányérra egy kanálnyi lekvárt teszünk és ha bőrősödni kezd, készen is van. Csírátlanított, tiszta üvegekbe tesszük, két réteg celofánnal lefedjük, néhány másodpercre fejtetőre fordítjuk, majd vissza. A celofánt óvatosan meghúzkodjuk, majd mehet is a kamra polcaira, dunsztolni nem kell. Tartósítószert nem igényel. 



4 megjegyzés:

  1. A virág is ehető? :)) Nálunk épp nyílnak. Végre! Már nem hittem, hogy létezik és újra nyílik. Eddig vagy elpusztultak, vagy csak voltak leveles állapotban. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A virág nem ehető, csak jól mutat :-) Nálunk a négyből kettő virágzott ki, már ennek is örülök :-)

      Törlés
  2. Gyönyörű színe van a lekvárodnak és jól mutat azon a palacsintán:-))

    VálaszTörlés