Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. december 25., kedd

Töltött káposzta




·        1,5 kg savanyított gyalult káposzta
·        egy fej savanyított káposzta
·        10 dkg füstölt szalonna
·        1 szál  füstölt parasztkolbász
·        50 dkg füstölt comb, tarja vagy oldalas
·        ½ füstölt csülök
·        3 vöröshagyma
·        4 gerezd fokhagyma
·        3-4 csipetnyi köménymag
·        bors, őrült pirospaprika, 4-5 babérlevél
·        kb. 2 evőkanál zsír

A gombócokhoz:

·        1,5 kg darált hús
·        30 dkg rizs
·        2 tojás, 1 fej vöröshagyma
·        két csipetnyi pirospaprika
·        1 csapott kiskanál só
·        2 csipetnyi bors



Először is  az adagok miatt nagycsaládosoknak ajánlom :-) Persze nyugodtan lehet felezni, illetve fagyasztani.

A hozzávalók vásárlásánál a legfőbb szempont, hogy minőségi alapanyagokat válasszunk. Füstölt húsnak nagyon finom a tarja, comb, oldalas, de mehet bele füstölt csülök is. Ilyen szempontból a recept nem annyira kötött, attól függ, hogy milyen húsárut kapunk a hentesnél. A kolbász kiválasztásánál a lényeg, hogy puha, füstölt parasztkolbászt válasszunk.  Ha lehetőségünk van rá, darált húsnak aprólékot válasszunk, amit otthon ledarálunk, kellően szaftos, húsos, zsíros, és ami fontos, nem száraz. Káposztának évek óta a vecsésit használom, mindig finom szálra gyalulják  és nem is túl sós, savanyú. 

És akkor jöjjön maga az elkészítés. A csülköt kb. fél óra alatt kuktában előfőzzük.  A káposztát, ha szükséges átmossuk, a levet félretesszük, hátha szükség lesz még rá a végén.
A szalonnát apró kockákra vágjuk és gyakori kevergetéssel, kis lángon egy kis zsiradékon enyhén megpirítjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd hozzáadjuk az üvegesre pirított szalonnához és megdinszteljük. Beletesszük a zúzott fokhagymát is és kb. egy percig kevergetve pirítjuk.



Majd beleteszünk egy réteg káposztát, enyhén megkeverjük, rápakoljuk a húsok, karikákra vágott kolbász felét, majd erre jönnek a töltött káposzták, szép sorban, körkörösen lerakva. Ízlés szerint megszórjuk, borssal, pirospaprikával, őrölt köménnyel, beleteszünk 2-3 babérlevelet, és ismét egy kis gyalult káposzta. Majd a gombócokra elrendezgetjük a megmaradt kolbászkarikákat, füstölt húsokat, majd ismét káposzta és így tovább, amíg minden hozzávaló elfogy.

A gombócok elkészítéséhez a darált húst összekeverjük a tojásokkal, rizzsel, sóval, borssal, néhány csipetnyi pirospaprikával és a nagyon apróra vágott vöröshagymával. A káposztaleveleket szétválasztjuk, a vastag ereket kivágjuk, majd egy-egy kanálnyi tölteléket helyezünk mindegyik levélre úgy, hogy fel tudjuk csavarni. A széleit enyhén benyomkodjuk.



Úgy rendezgessük, hogy a tetejére gyalult káposzta kerüljön. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. A csülök főzőlevét is használhatjuk, de a sóssága miatt csínján bánjuk vele. Fedő alatt, takarékon kb. 3 órán át főzzük. Kevergetni nem szabad, csak rázogatni. Ha kis lángon főzzük, nem fog leégni. Ha elkészült és megkóstolva nem elég savanyú, a félretett káposztalével utána ízesíthetjük. 

Tejföllel kínáljuk!








2 megjegyzés:

  1. Á, ez kínzás! Olyan gusztusos. Én meg még nem is ettem töltött káposztát ezen a karácsonyon. No, majd holnap akkor! :-))

    VálaszTörlés