Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2012. november 27., kedd

Tejszínes, kapros-mustáros sertéstarja




·        1 kg csont nélküli tarja
·        1 fej vöröshagyma
·        2 szál újhagyma
·        3 gerezd fokhagyma
·        2 dl főzőtejszín
·        4 dl víz
·        2-3 evőkanál liszt
·        só, bors
·        1 csapott kiskanál pirospaprika
·        2-3 evőkanál mustár
·        5 csipetnyi szárított  vagy egy maréknyi friss kapor
·        olaj van zsír a sütéshez

A húst vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, fokhagymával bedörzsöljük. Lefedve pihentetjük legalább egy órán át. Utána forgassuk bele a lisztbe és egy nagyobb serpenyőben közepesen forró olajban 4-5 perc alatt  hirtelen süssük meg mindkét oldalát, majd tegyük félre. A megmaradt zsíradékon gyakori kevergetéssel közepes lángon pároljuk, majd enyhén pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, felkarikázott újhagymát. Arra vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Majd a serpenyőt vegyük le, szórjuk meg pirospaprikával és keverjük át. 



Utána öntsük fel a tejszínnel, vízzel, ízesítsük sóval, borssal és apránként keverjük bele a mustárt. Ezt mindenki a maga szájíze szerint adagolja, a lényeg, hogy a mustár ne domináljon benne, csak egy kellően pikáns ízt kapjon a mártás. Tegyük a mártásba a húsokat, szórjuk meg a kapor felével és lefedve, kis lángon főzzük puhára. 
Néhányszor keverjük meg, mert a liszt miatt hajlamos a leégésre.  Mire a hús megpuhul, a víz nagy része is elpárolog, és közepesen sűrű mártást kapunk. Természetesen, ha a hús még nem kellően puha és a mártás túl sűrű, az elpárolgott vizet pótoljuk. Mikor már készen van, a megmaradt kaporral szórjuk meg.

 Burgonyapürével tálaltam.


2 megjegyzés: