Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. november 8., csütörtök

Zölborsós tokány






·        1 kg sertéstarja
·        10 dkg füstölt szalonna
·        30 dkg zöldborsó
·        6  fej vöröshagyma
·        3 gerezd fokhagyma
·        1 tv paprika
·        2 paradicsom
·        só, bors, pirospaprika
·        csipetnyi őrölt köménymag
·        két-három csipetnyi morzsolt majoránna
·        2 csapott evőkanál liszt
·        olaj


A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, majd beletesszük az apró kockákra vágott hagymát és gyakori kevergetéssel, kis lángon megdinszteljük. A hagyma mennyiségét tekintve ez elég hosszadalmas művelet, eltarthat vagy 15-20 percig. Ha készen van, beletesszük a zúzott fokhagymát, majoránnát, köménymagot, felszeletelt paprikát, paradicsomot és jól átkeverjük az egészet. Majd jöhet bele a kockákra vágott hús. Sózzuk, borsozzuk és a húst fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, alaposan összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.

 Fedő alatt puhára majdnem puhára főzzük. Időnként megkeverjük, nehogy leégjen, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet.  Mivel most nincs borsószezon, Bonduelle konzerv borsót használtam. Mikor a hús már szinte készen van, beletesszük a borsót, utána ízesítünk sóval, borssal, majd készre főzzük. Két kanál lisztet egy kis vízzel csomómentesre keverünk és hozzáadjuk a tokányhoz. Takarékon felforraljuk, kevergetjük, a liszt miatt könnyen leéghet.  Galuskával tálaltam.





8 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat főztél. Szeretem az ilyen finomságokat!!:))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, biztosan isteni volt!!!

    VálaszTörlés
  3. Imádom így ahogy van! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Húúú, ha még tovább akarjátok fokozni az ünnepeken ebből megtehetitek: A magyar úri család konyhája c.

    VálaszTörlés
  5. Pont ilyen receptet kerestem! ^^ Csodás ebéd gyereknapra! :)

    VálaszTörlés