Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2016. május 6., péntek

Francia krémes
























Anyák napjára készítettem ezt az isteni krémest, anyu nagyon boldog volt! :))
A süti Zenker kapcsos tortaformában készült, 25  x 37 cm. Akinek nincs hasonló tepsije, a peremet kemény, alufóliával bevont kartonból is készíthetjük. Első próbálkozásom a krémesek terén, látványra ugyan nem tökéletes, de ízre nagyon finom volt. :)


Hozzávalók:

A tésztához: 
2 csomag friss leveles tészta (Lidli)

A krémhez:
8 tojás
8 dl tej
20 dkg cukor
10 dkg liszt
1 rúd vanília
20 g zselatin (nem zselatin fix!)

A tetejére:
5 dl habtejszín, 2 zacskó habfixáló, 4 evőkanál cukor

A mázhoz: 1/2 kk. neszkávé, 5 evőkanál tej, 20 g porcukor, 7 dkg vaj


  1. A két leveles tésztát kigöngyöljük majd sütőpapíron 200 fokos sütőben 13-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd az egyiket belehelyezzük a tepsibe.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadva a cukor felét. 
  3. A tojássárgákat a megmaradt cukorral, liszttel, kb 2 dl tejjel csomómentesre keverjük. 
  4. A maradék tejet a vaníliarúddal feltesszük főni. Ha forró, belecsurgatjuk a tejes, cukros, lisztes tojássárgát és folyamatosan kevergetve kis lángon besűrítjük. 
  5. A zselatint pár kanál meleg vízben feloldjuk, majd hozzákeverjük a forró krémhez, majd óvatosan fehérjehabot is belekeverjük. A hab szinte megfő a krémben, így mégsem eszünk nyers tojást. :)
  6. Az így kapott krémet rákanalazzuk a tésztára és 4-5 órára vagy akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. 
  7. Közben elkészítjük a mázat a másik lap tetejére. A kávét feloldjuk a tejben. A cukrot hozzáadva 5-6 percig kis edénykében addig kevergetjük, míg sűrűsödni kezd. 
  8. Ha látjuk, hogy már sűrűsödik, elzárjuk a tüzet és belekeverjük a vajat. Hagyjuk enyhén kihűlni, majd óvatosan kenjük a kisütött tészta lap simább felére. 
  9. Hagyjuk dermedni, majd egy éles késsel vágjuk 15 egyforma kockára. 
  10. Ha a tojásos krémünk megdermedt, a tejszínből kemény habot verünk, hozzáadva a habfixálot, cukrot, majd rákenjük a krémre. 
  11. Végül ráhelyezzük a mázas kockákat és fogyasztásig a hűtőbe tesszük. 

















































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése