Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2016. május 12., csütörtök

Padlizsánkrém, vagy ahogy Erdélyben nevezik, vinetta



























A padlizsánkrém pirítóssal gyerekkorom abszolút kedvence! Nagymamám gyakran készített, gyakorlatilag bármekkora mennyiséget meg tudtam enni belőle. Sokféle elkészítési módja létezik, van aki fokhagymát is tesz bele.  Én ugyanúgy készítem mint annak idején nagymamám, a gázrózsa lángján sütöm. Családi házban persze ez jó kis kinti mulatság lenne, de panelban egy kicsit macerás. Ha végképp nem akarjuk telefüstölni a lakást, tepsiben is megsüthetjük, de akkor pont a lényeg vész oda, a jó kis füstös íz. Szóval ebben nem ismerek kompromisszumot. :)) Szerencsére a gyerekeim is imádják az ilyen kencéket, ezt is hamar megszerették.


Hozzávalók:

  • 4 közepes padlizsán
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • só, bors
  • egy mk. ecet
  • 1 tojás sárgája, 1 kanálnyi mustár és kb 1 dl olaj a majonézhez

  1. A padlizsánt a gázrózsán megpirítjuk. Ha már mindenhol enyhén szenesedik, levesszük és tálcára téve hagyjuk kihűlni.
  2. Közben elkészítjük a majonézt. A tojássárgát elkeverjük a mustárral, majd az olajat nagyon vékony sugárban adagolva folyamatosan kikeverjük.  
  3. A kihűlt padlizsánt vékony, folyó vízsugár alatt megpucoljuk, lecsepegtetjük.
  4. A hagymát apróra kockázzuk. 
  5. Egy fa deszkán fakéssel pépesítjük a padlizsánt, így szép fehér marad a belseje.
  6. Végül egy tálban összekeverjük a padlizsánt, hagymát, majonézt. Sóval, borssal, pici ecettel ízesítjük. Ha édesebben szeretjük egy kevés mézet is csurgathatunk bele.














































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése