Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. október 23., vasárnap

Füstölt tarjás, tejszínes rakott penne



·        500 g penne
·        35 dkg főtt füstölt tarja
·        10 dkg főt füstölt császár vagy kolozsvári szalonna
·        1 fej vöröshagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        2-3 gomba
·        1 szál fehérrépa
·        ¼ zellergumó
·        2 szál újhagyma
·        2 dl főzőtejszín
·        2 tojás
·        3 dl tejföl
·        só, bors
·        5 dkg margarin, 3 evőkanál olaj
·        20 dkg trappista sajt

A szalonnát nagyon vékony csíkokra vágjuk, a felét félretesszük, a másik felét kevés olajon egy nagyobb serpenyőben közepes lángon enyhén megpirítjuk. Majd hozzáadjuk a karikákra vágott vöröshagymát, újhagymát és 3-4 percig gyakran kevergetve üvegesre pároljuk. Ezután beletesszük a vékonyra felszeletelt gombát, fehérrépát és egy nagy lyukú reszelőn belereszeljük a megtisztított zellergumót. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Beletesszük a margarint és lefedve  kb. 5-7 percig pároljuk, hogy a zöldségek megpuhuljanak, az ízek összeérjenek. Ha szükséges 1-2 evőkanál vizet adhatunk hozzá, arra vigyázzunk, hogy a zöldséges hagymás alap le ne égjen.  Közben a tarját kb. 1 cm széles vékony csíkokra vágjuk, majd ezt is a serpenyőbe tesszük és az egészet jól átkeverve további 5 percig pároljuk. Ezután belekeverjük a tejszínt, és ezzel főzzük néhány percig. Ne hagyjuk magára, kevergessük, nehogy leégjen. 


A pennét bő, sós, olajos vízben kifőzzük, majd alaposan leszűrjük. Elővesszünk egy tetővel rendelkező tűzálló tálat, kiolajozzuk, majd a tészta felét beletesszük. Ha római tálban sütünk, előzőleg áztassuk be legalább egy órára.  Rákanalazzuk a ragu felét, egy kissé összekeverjük, majd jön a maradék tészta és a tetejére ismét a zöldséges szalonnás tarja. A tejfölt összekeverjük a két tojással, enyhén sózzuk, borsozzuk és bevonjuk vele a tészta tetejét. Megszórjuk a félretett szalonnacsíkokkal, illetve ha maradt, némi zöldhagymával. Rátesszük a tál tetejét és 25 percre betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Majd kivesszük, megszórjuk a reszelt sajttal és visszatesszük annyi időre, míg a sajt elolvad a tetején. Tovább sütni nem szabad, különben a tészta kiszáradhat és a sajt is megkeményedik a tetején. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése