Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2015. március 16., hétfő

Epres joghurttorta




























Kedvenc tortám.  Légies, habkönnyű. És első a joghurttorták sorában. 
Annyi recept kering a neten, elsőre nehéz volt eldönteni miből mennyit. Végül hosszas utánaolvasás után összeállítottam saját elképzelés szerint és sikerült :)

Hozzávalók a piskótához:

  • 3 tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz 

Hozzávalók a krémhez:

  • két nagy doboz eperjoghurt ( 375 g/db)
  • 5 dl Hulala cukrásztejszín
  • 1,5 zacskó zselatin (Dr. Oetker 10 g/zacsi)
  • fél deci víz
  • 15-20 dkg eper
  • pár kanál sűrű házi eperlekvár (opcionális)
  • fél tábla étcsoki + 5 g vaj a tetejére

  1.  Három tojásos kör alakú piskótát sütünk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből két kanál vízzel kemény habot verünk. A tojássárgát habosra keverjük a cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a habot. Kanalanként beleszitáljuk a lisztet, lazán elkeverjük. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, belesimítjuk a tésztát és 180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
  2. A krémhez a zselatin feloldjuk a vízben. Elkeverjük a szobahőmérsékletű joghurtban, majd az egészet felmelegítjük. Forralni, főzni nem szabad, megtúrosodik.
  3. A Hulalát kemény habbá verjük, 4 nagy kanálnyit félreteszünk, a többit összekeverjük a langyosra hűlt joghurttal és pár kanál eperlekvárral. Volt itthon még egy utolsó üveg , jó édes, ezért a krémbe külön cukrot nem tettem. Ha kihagyjuk a lekvárt, a krémet édesítsük pár kanál cukorral.
  4.  A kihűlt tortalapot egy nagy tányérra helyezzük, rárakjuk a forma karikáját. Alufóliával kibéleljük. Az esetleg hézagokat a forma pereme  és a tészta között szintét alufóliával pótoljuk. Nekem egy kicsit összement a piskóta sütés közben, így körben maradt egy 3mm-es rés, azt szépen kitömködtem fóliával, hogy a krém ne folyjon ki oldalt. :)
  5. A piskótán elrendezgetjük az eperszemeket, rákenjünk a félretett tejszínhabot majd ráöntjük a joghurtos-tejszínes krémet. Néhány órára hűtőbe tesszük dermedni. Ha kellően megszilárdult, a tetejére eperlekvárt csurgatunk. A vajat az étcsokival felolvasztjuk, ezzel díszítünk. 










 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése