Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2016. január 2., szombat

Körtés diótorta



























Még decemberben sütöttem ezt a tortát, pontosabban kettőt, mert az első szinte percek alatt elfogyott. Bíborkám lelkes segítőm volt. :)))

Hozzávalók a piskótához:
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 csapot evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  
 A krémhez:
  • 4 db körte
  • 30 + 5 dkg cukor
  • őrölt fahéj, szegfűszeg
  •  8 dl tej
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 35 dkg vaj
  • egy citrom reszelt héja
 A díszítéshez: kb. 10 dkg durvára őrölt dió


  1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral majd óvatosan a habhoz keverjük. Végül kanalanként beleszitáljuk a kakaóporral, sütőporral elkevert lisztet és hozzáadjuk a darált diót.
  2. A tésztát egy 22-23 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt (vagy vajazott, lisztezett) tortaformába öntjük és 160 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, 3 lapot vágunk.
  3. A krémhez a körtéket meghámozzuk, felkockázzuk, 5 dkg cukorral  egy lábosba tesszük, fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel és pár percig pároljuk. Ha nagyon puha a körte, elég neki 1 perc is. Félretesszük hülni.
  4. A tejből, cukorból és a pudingporból hagyomás módon pudingot főzünk, majd még melegen hozzáadjuk a lágy vajat. Krémesre keverjük. Végül belereszeljük a citrom héját. 
  5. A kihűlt krémmel megtöltjük a tortalapokat úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. Tortalap, krém, körte, tortalap, ismét körte és végül az teteje. Az egészet bevonjuk krémmel és a durvára darált dióval megszórjuk. 
  6. Pár óra hűtés után gyönyörűen szeletelhető. 












































































































Jó étvágyat kívánok és még egyszer boldog új évet!

 








5 megjegyzés:

  1. Különlegesen finom lehetett ez a torta a körtés töltelékkel. Erről jutott eszembe, hogy mi kevés körtét fogyasztunk, pedig szeretjük.
    Sikeres, boldog 2016-os esztendőt kívánok az egész családnak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marisz, neked is boldog új évet kívánok! :)

      Törlés
  2. Akinek ilyen ügyes segítsége van, annak könnyű a sütés :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, már nagyon jól össze tudunk dolgozni! :)

      Törlés
  3. Gratulálok a kis kuktához! BUÉK! Játék van nálam. Kukkants be!

    VálaszTörlés