Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2016. január 2., szombat

Körtés diótorta



























Még decemberben sütöttem ezt a tortát, pontosabban kettőt, mert az első szinte percek alatt elfogyott. Bíborkám lelkes segítőm volt. :)))

Hozzávalók a piskótához:
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 csapot evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  
 A krémhez:
  • 4 db körte
  • 30 + 5 dkg cukor
  • őrölt fahéj, szegfűszeg
  •  8 dl tej
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 35 dkg vaj
  • egy citrom reszelt héja
 A díszítéshez: kb. 10 dkg durvára őrölt dió


  1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral majd óvatosan a habhoz keverjük. Végül kanalanként beleszitáljuk a kakaóporral, sütőporral elkevert lisztet és hozzáadjuk a darált diót.
  2. A tésztát egy 22-23 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt (vagy vajazott, lisztezett) tortaformába öntjük és 160 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, 3 lapot vágunk.
  3. A krémhez a körtéket meghámozzuk, felkockázzuk, 5 dkg cukorral  egy lábosba tesszük, fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel és pár percig pároljuk. Ha nagyon puha a körte, elég neki 1 perc is. Félretesszük hülni.
  4. A tejből, cukorból és a pudingporból hagyomás módon pudingot főzünk, majd még melegen hozzáadjuk a lágy vajat. Krémesre keverjük. Végül belereszeljük a citrom héját. 
  5. A kihűlt krémmel megtöltjük a tortalapokat úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. Tortalap, krém, körte, tortalap, ismét körte és végül az teteje. Az egészet bevonjuk krémmel és a durvára darált dióval megszórjuk. 
  6. Pár óra hűtés után gyönyörűen szeletelhető. 












































































































Jó étvágyat kívánok és még egyszer boldog új évet!

 








5 megjegyzés:

  1. Különlegesen finom lehetett ez a torta a körtés töltelékkel. Erről jutott eszembe, hogy mi kevés körtét fogyasztunk, pedig szeretjük.
    Sikeres, boldog 2016-os esztendőt kívánok az egész családnak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marisz, neked is boldog új évet kívánok! :)

      Törlés
  2. Akinek ilyen ügyes segítsége van, annak könnyű a sütés :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, már nagyon jól össze tudunk dolgozni! :)

      Törlés
  3. Gratulálok a kis kuktához! BUÉK! Játék van nálam. Kukkants be!

    VálaszTörlés