Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. június 27., szerda

Mentalikőr



A menta mitológiai növény. Plutó, az alvilág istene, szerelmes lett a gyönyörű nimfába Minthébe. Plutó felesége, Perszephé iszonyú féltékeny haragra gerjedt, és Minthét növénnyé változtatta. Plutó sem tudta megmenteni a nimfát, így a növény finom illattal ajándékozta meg, amit róla nevezett el.

Kellemes mentolos illata már messziről hívogat, hát még ha megdörzsöljük a levelét. Friss, édes íz és kellemes, hűvöskés utóíz jellemzi. A leszedett mentaleveleket azonnal használjuk fel, vagy tartsuk néhány napig hűtőben. Jégkocka tartóban le is fagyaszthatjuk, száríthatjuk is.

Gyógyhatásai: a növény nyári hónapokban gyűjtött leveleit hasznosítjuk elsősorban. Szélhajtó, görcsoldó, emésztést javít, gyomorerősítő, fokozza az epetermelést. Meghűlés esetén teája köhögéscsillapító. Csökkenti az orr nyálkahártyájának váladéktermelését. 

A középkorban porrá tört mentalevelet használtak fogfehérítésre. Fogkrémek, szájvizek manapság is készülnek belőle. A kozmetikai ipar hűsítő krémeket készít belőle, mivel hidegérzetet vált ki a bőrön.


·        Két nagy maroknyi bors és fodormenta vegyesen
·        ½ liter vodka
·        15 dkg cukor
·        2 citrom

A mentaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük majd hagyjuk megszáradni. A citromot egy hámozóval vagy egy éles késsel meghámozzuk úgy, hogy minél kevesebb fehér rész legyen rajta. Egy tiszta, csírátlanított üvegbe rétegesen lerakjuk a menta leveleket, cukrot, a citrom sárga héját, majd ráöntjük a vodkát és lezárjuk. Sötét helyen három hétig érleljük, naponta egyszer megrázzuk, majd leszűrjük. Sötét, hűvös helyen sokáig eláll, a színét is megtartja.  Számtalan koktél, desszert alapja lehet, de önmagában is izgalmas és finom likőr. Minél tovább hagyjuk bontatlanul, annál teltebb, érettebb lesz.






3 megjegyzés:

  1. Huu,ez nagyon finom lehet.:))Sok mindenre használom,de ezt még nem próbáltam ki!

    VálaszTörlés
  2. Finom lehet! Kellene már ilyeneket is készítenem!

    VálaszTörlés
  3. Nagymamám szokott ilyet késziteni:)

    VálaszTörlés