Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2014. december 16., kedd

Mézeskalács
























Nagyon finom mézeskalácsok lettek, sütés után puha sőt, napok múlva is. Sütőpapírral bélelt fém dobozban tárolva sokáig eláll. Ha már nagyon megkeményedett, tegyünk egy félbevágott almát a sütik közé, vissza fog puhulni.
Ezúttal a gyermekeim is besegítettek, imádták formázni, írókázni a tésztát. :) És persze utána megenni :))

  • 20 dkg méz
  • 15 dkg margarin
Ezeket mikróban addig melegítjük, míg a margarin elolvad.

  • 25 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 750 g liszt
  1. A porcukrot alaposan elkeverjük a tojásokkal, hozzáadva a mézes fűszerkeveréket és a szódabikarbónát.
  2. Hozzákeverjük a margarinos mézet , majd fakanállal a lisztet is. Könnyen gyúrható tésztát kapunk, nem keményet, a lényeg, hogy elváljon a tál oldalától.
  3. Letakarva szobahőmérsékleten legalább fél napot pihentetjük, de a legjobb, ha egy napot. Minél tovább áll, annál jobb.
  4. Végül formázzuk, és 160 fokos sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Ebből az adagból 5 nagy tepsi mézeskalács lett.
Az írókához:

  •  1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 tk. ecet

A tojásfehérjét mixerrel felverjük az alaposan átszitált porcukorral, hozzáadva az ecetet is. Akkor jó, ha a hab kemény és nem csurog le a habverőről. Egy vastagabb zacskóba töltjük, és pici lyukat vágunk a zacskó egyik csücskén. A kihűl mézeskalácsokat ezzel díszítjük















































.



1 megjegyzés: