Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. január 31., kedd

Hamburger



·         50 dkg  darált sertéshús
·        50 dkg darált marhahús
·        2 tojás
·        1 evőkanál zsemlemorzsa
·        1 közepes fej vöröshagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        só, bors
·        1 kiskanál őrölt pirospaprika
·        2-3 csipetnyi őrölt kömény
·        olaj a sütéshez

Zöldségek: paradicsom, saláta, csemege uborka, kígyó uborka, lilahagyma

Hamburgerzsemle, ketchup, mustár

A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon, gyakori kevergetéssel üvegesre pároljuk, enyhén megpírítjuk. Ha már majdnem kész, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és további fél percig kevergessük. Majd tegyük félre, hagyjuk kihűlni. A kétféle darált húst tegyük egy nagyobb tálba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tojásokat, a többi fűszert, zsemlemorzsát majd a hagymát is. Alaposan keverjük össze, legjobb kézzel átgyúrni az egészet. Fedjük le és legalább 2 órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy az ízek jól összeérjenek.

Kézzel formázzunk fél tenyérnyi lapos pogácsákat és bő, forró olajban, közepes lángon süssük meg mindkét oldalát.

A fűszerek helyett ajánlani tudom a Lucullus Fasírt fűszerkeveréket, ebben az esetben 1 kg húshoz keverjünk 1 zacskó fűszerkeveréket, két tojást, 1 evőkanál zsemlemorzsát, valamint
1 közepes fej vöröshagymát, olajban párolva. Nagyon finom ízű pogácsákat lehet belőle sütni. Külön sózni nem kell.



2012. január 28., szombat

Sonkás gombás muffin



·         25 dkg finomliszt
·        2 tojás
·        12 dkg gomba (szár  nélkül)
·        15 dkg füstölt sonka
·        kb. 3 evőkanál olaj
·        1 csapott evőkanál só
·        bors, morzsolt majoránna
·        fél csokor petrezselyem zöld
·        kb. 15 dkg reszelt sajt
·        2 dl tej
·        1 csomag sütőpor 

·       margarin a forma kikenéséhez


A gombát megtisztítjuk, megmossuk, félbevágjuk, majd vékonyan szeleteljük. A sonkát kis kockákra vágjuk és egy kevés olajon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott  hagymát, üvegesre pároljuk. Majd hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, majoránnát, apróra vágott petrezselymet. Fedő alatt 4-5 perc alatt puhára pároljuk, majd a fedőt levéve addig pároljuk tovább, hogy a levét elfője. Ha elkészült, félretesszük hűlni.




A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a muffin formákat kikenjük margarinnal. .Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a sütőport. Egy kis tálban a felvert tojással elkeverjük a tejet, majd a száraz keverékbe öntjük, lazán csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a hagymás gombás sonkás ragut  és könnyedén átkeverjük. Sűrű, de még folyékony állagú tésztát kapunk.  A masszát formákba öntjük, tetején megszórjuk reszelt sajttal és  25-30 alatt aranybarnára sütjük.


2012. január 25., szerda

Narancsos csokis kalács



·         70 dkg finomliszt
·        2 tojás sárgája + 1 felvert tojás a tetejére
·        11 g száraz élesztő
·        2 evőkanál olaj
·        15 dkg cukor
·        2-3 csipetnyi só
·        2 csomag vaníliás cukor
·        kb. 3 dl habtejszín
·        1 narancs leve, reszelt héja
·        2-3 csipetnyi őrölt fahéj, szegfűszeg
·        2 tábla étcsokoládé


Mint minden kelt tésztánál itt is fontos, a hogy a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek.

A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a cukrot, sót, száraz élesztőt, a tejszínt, tojássárgákat, reszelt narancshéjat, narancslevet, valamint a fűszereket. Alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, hozzáadva a két kanál olajat,  kb. 8-10 perc alatt, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Ha kemény, nehezen gyúrható, akkor egy kis tejjel lazítsuk. Közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk, akkor jó, he nem ragad a kezünkhöz és könnyen elválik a tál oldalától.

Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha nagyon nem akar megkelni, tegyük a kelesztő tálat a sütőbe, 50-55  fokra. Garantáltan meg fog kelni.



Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, enyhén gyúrjuk át, osszuk 3 egyenlő darabra, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb nyújtani, formázni. Majd mindegyiket nyújtsuk ki téglalap alakura, szórjuk meg a reszelt csokoládéval, majd a hosszanti oldalától kezdve lazán tekerjük fel. Kb. 25 cm. hosszú lett egy rúd. Ha mindhárom rúd megvan, összefonjuk őket.
Kenjük le az egészet a felvert tojással majd sütőpapírral bélelt tepsire, vagy megfelelő méretű hőálló tálba rakva, toljuk az 50 fokos sütőbe. A sütő aljára egy hőálló tálba tegyünk vizet és ebben a gőzben kelesszük a duplájára. Kb. 45-50 perc. Utána vegyük ki és kenjük le ismét tojással. A sütő hőfokát tekerjük fel 200 fokra, tegyük vissza a kalácsot és süssük 10 percig, majd a hőfokot levéve 180 fokra kb. 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára. A vizes tálat nem vesszük ki. Ha a teteje nagyon pirulna, egy fehér papírral, vagy alufóliával fedjük le, és úgy süssük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.

2012. január 20., péntek

Kakaós fonott kalács


·         20 dkg rétesliszt
·         50 dkg finomliszt
·        2 tojás + 1 felvert tojás a tetejére
·        5 dkg friss élesztő
·        2 evőkanál olaj
·        15 dkg cukor
·        2-3 csipetnyi só
·        2 csomag vaníliás cukor
·        2 dl habtejszín
·        kb. 1,2 dl tej 


A kakaós krémhez:

·        12 dkg margarin
·        5 evőkanál cukor, 5 evőkanál kakaópor
·        3-4 csipetnyi fahéj


Fontos, a hogy a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek. A kétféle lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a cukrot, sót. A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a tojásokkal, tejszínnel együtt azt is a liszthez adjuk. Alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, hozzáadva a két kanál olajat is.  kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Közepesen kemény tésztát kell hogy kapjunk, akkor jó, he nem ragad a kezünkhöz és könnyen elválik a tál oldalától.

Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a kakaós krémet. A margarint enyhén megolvasztjuk és elkeverjük benne a kakaót, cukrot, fahéjat. 

Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, enyhén gyúrjuk át, osszuk 4 egyenlő darabra, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb nyújtani, formázni. Három darabot téglalap alakúra vékonyan kinyújtunk, megkenjük a kakaós krémmel és a hosszanti oldalától kezdve lazán felcsavarjuk. Kb. 30 cm. hosszú lett egy rúd. Ha mindhárom rúd megvan, összefonjuk őket. A megmaradt tészta darabból két egyforma hosszúságú hengert sodrunk, összecsavarjuk, majd középen a fonatra helyezzük, nagyon lazán megnyomkodjuk.





Kenjük le az egészet a felvert tojással majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakva, toljuk az 50 fokos sütőbe. A sütő aljára egy hőálló tálba tegyünk vizet és ebben a gőzben kelesszük a duplájára. Kb. 45-50 perc. Utána vegyük ki és kenjük le ismét tojás sárgával. A sütő hőfokát tekerjük fel 200 fokra, tegyük vissza a kalácsot és süssük 15 percig, majd a hőfokot levéve 180 fokra kb. 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára. A vizes tálat nem vesszük ki. Ha a teteje nagyon pirulna, egy fehér papírral, vagy alufóliával fedjük le, és úgy süssük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.


2012. január 18., szerda

Foszlós, fonott kalács

 


·        16 dkg rétesliszt
·         50 dkg finomliszt
·        2 tojás sárgája
·        6 dkg margarin
·        1 evőkanál olaj
·        11 g szárított élesztő
·        2-3 csipetnyi só
·        15 dkg cukor
·        2 csomag vaníliás cukor (20 g)
·        1 citrom reszelt héja
·        kb. 2,7 dl tej
·        1 felvert tojás a kenéshez
·        1 kisebb citrom leve


Max oldalán olvastam ezt a receptet, egy kis átalakítással, de fantasztikusra sikeredett. Nagy köszönet érte.

Először is nagyon fontos, a hogy  a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek. A kétféle lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a cukrot, szárított élesztőt, sót, valamint a reszelt citromhéjat. A meleg tejbe tesszük a margarint, a vaníliás cukrot, egy kanál olajat, a két tojás sárgáját. Míg a margarin megolvad, a tej is langyosra hűl. Ekkor hozzáadjuk a liszthez és alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk. majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Közepesen kemény tésztát kell hogy kapjunk, akkor jó, he nem ragad a kezünkhöz és könnyen elválik a tál oldalától.

Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára duplájára kelesztjük. Nálunk most nem volt elég meleg a konyhában, nehezen is kelt meg, sokat kellett várni. Szárított élesztő helyet használhatunk persze friss élesztőt is, ebben az esetben 5 dkg-ot és a lisztbe keverés előtt futtassuk fel egy kis cukros langyos tejben.



 Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, enyhén gyúrjuk át, osszuk 6 darabra, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb nyújtani, formázni. Majd mindegyik darabot sodorjuk ki kb. 30-35 cm hosszú egyforma hengerré és készítsünk belőlük két  fonatot. Végül az egyik fonatot enyhén megnyomkodva tegyük rá a másikat. Kenjük le az egészet a felvert tojással majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakva, toljuk az 50 fokos sütőbe. A sütő aljára egy hőálló tálba tegyünk vizet és ebben a gőzben kelesszük 45 percig. Utána vegyük ki és kenjük le ismét tojás sárgával. A sütő hőfokát tekerjük fel 200 fokra, tegyük vissza a kalácsot és süssük 15 percig, majd a hőfokot levéve 180 fokra kb. 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára. A vizes tál nem vesszük ki. Ha a teteje nagyon pirulna, egy fehér papírral, vagy alufóliával fedjük le, és úgy süssük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.




2012. január 17., kedd

Sajtos pogácsa rétegesen


·        60 dkg liszt
·        25dkg margarin
·        1 tojás + 1 felvert tojás a kenéshez
·        5 dkg élesztő
·        kb. 2, 7 dl tej
·        1 csapott kiskanál cukor 
·     1,5 evőkanál só
·    15-20 dkg reszelt sajt

Fontos, hogy a felhasznált alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral és egy kiskanál liszttel meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet a lágy margarinnal jól elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást és  a sót. Kézzel átgyúrjuk majd kézi robotgéppel 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. Közepesen lágy tésztát kapunk. Ha esetleg túl lágy, ragacsos lenne, egy kis liszt hozzáadásával segíthetünk. A tészta akkor jó, ha a dagasztásnál elválik a tál oldalától.  Konyharuhával letakarva 1 órán át langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk. Két pogácsát egymásra helyezünk, majd sütőpapírral kibélelt vagy vajjal megkent tepsire tesszük. Ismét letakarjuk és további 20 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra, a pogácsák tetejét egy éles késsel bevagdossuk, majd megkenjük a felvert tojással és megszórjuk  reszelt sajttal. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.


2012. január 14., szombat

Sajtos ropogós



·        50 dkg liszt
·        20 dkg margarin
·        1 tojás
·        1 csomag sütőpor
·        kb. 2 dl tejföl
·        1 csapott evőkanál só

A sajtkrémhez: 25 dkg sajt, 15 dkg margarin, 1 kiskanál pirosarany


Aleda, illetve Limara  receptjei között találtam ezt a finomságot.
A tészta hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrunk, majd két részre osztva, vékony téglalap alakúra nyújtjuk. A krémhez a margarint enyhén megolvasztjuk, majd összekeverjük a reszelt sajttal, pirosarannyal. Mindkét lapot megkenjünk a sajtkrémmel, majd szorosan felcsavarjuk. Fóliával letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Ezalatt megszilárdul annyira, hogy vékonyan szeletelhető legyen. . Sütés előtt kb. 3 mm vékony szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt pirosra sütjük. Ha nem akarjuk mindkét rudat egyszerre kisütni, az egyiket tegyük a fagyasztóba. Félig kiengedett állapotban felszeletelve a későbbiek során is  süthető, fogyasztható. 




2012. január 6., péntek

Mézes csirkemell, burgonyapürével, karamelles almamártással


·        60 dkg csirkemell
·        só, bors
·        csipetnyi gyömbér
·        2-3 csipetnyi pirospaprika
·        1 gerezd fokhagyma
·        1 evőkanál méz
·        20 dkg reszelt sajt
·        olaj a sütéshez

A csirkemellet megmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk. Beletesszük egy mélyebb tálba, sózzuk, borsozzuk, majd bedörzsöljük a fűszerekkel, 4-5 evőkanálnyi olajat adva hozzá. Lefedve a hűtőszekrénybe tesszük és ebben a pácban hagyjuk legalább 2 órán keresztül. Utána egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk és közepes lángon oldalanként 4-5 perc alatt megsütjük a csirkemell filéket, végül megszórjuk a reszelt sajttal. Burgonyapürével tálaljuk.

Karamelles almamártás:

·        1 kg alma
·        5 dkg margarin
·        ½ citrom leve
·        6 evőkanál cukor
·        3-4 csipet őrölt fahéj
·        2 csipet őrölt szegfűszeg

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és kockákra vágjuk. Egy nagyobb edénybe tesszük a cukrot és közepes tűzön karamellizálni kezdjük. Ha már aranylóan barna, hozzáadjuk a margarint is. Folyamatosan kevergetjük, az elején felhabzik, de miután a margarin feloldódott a cukorban, a karamell bársonyosan sima lesz. Ekkor beletesszük  az almakockákat és átkeverjük. Ízlés szerint megszórjuk fahéjjal, szegfűszeggel, majd belefacsarjuk a citromlevet és lefedve 2-3 percig pároljuk. Ezalatt az alma enyhén megpuhul, levet ereszt. A fedőt levéve átkeverjük és további  1-2 percig pároljuk. Még melegen tálaljuk, a sült csirkemellel, burgonyapürével.

2012. január 5., csütörtök

Limoncello



·        6 citrom
·        5 dl vodka ( 37-40 %os)
·        15 dkg cukor
·        3 dl víz

A citromokat jól megmossuk, majd  vékonyan meghámozzuk, úgy, hogy a fehér részből minél kevesebb legyen rajta, mert attól a likőr keserű lesz. A vodkát egy jól zárható, pl. csavaros üvegbe öntjük, majd beletesszük a citromhéjat is. Légmentesen lefedjük, majd két hétre sötét, hűvös helyre tesszük érlelődni. Két hét letelte után a cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd kihűlve a citromos vodkához keverjük. Leszűrjük, és üvegbe töltjük.
Hűtve kínáljuk.



2012. január 3., kedd

Házi tepertő, zsír készítése



·        2 kg zsírszalonna


 A szalonnát kb. 2 x 3 cm-es kockákra vágjuk. Fontos, hogy ne legyenek teljesen egyformák, hogy majd a végeredményként kapott tepertő is változatos méretű legyen. Egy nagy, vastagabb falú edénybe tesszük és kis lángon folyamatosan kevergetve sütni kezdjük. Nem szabad magára hagyni, mert nagyon könnyen odakap az alja. Néhány perc múlva elkezdi kiengedni a zsírját, ekkor egy kicsit emelhetünk a lángon, lefedjük és 10-15 percig így sütjük tovább. Néhányszor megnézzük, átkeverjük,  nehogy leégjen.

Amikor a szalonna kezd szépen színeződni és a kisült zsír szép mézsárga, félrehúzzuk az edényt és egy nagy merőkanál segítségével lemerjük a zsírt az előzőleg odakészített csavaros üvegekbe. Majd visszatesszük, és  most már fedő nélkül, folyamatosan kevergetve addig sütjük míg a tepertő eléri a kívánt színt, méretet, állagot. Ha sok rajta a zsír, ismét lemerjük. A vége fele egy fakanállal enyhén meg is nyomkodhatjuk a tepertőt, ezzel is segítve, hogy a még benne levő zsírt mielőbb kiengedje. Én úgy szeretem, ha tepertő aranysárga, félig puha, félig roppanós.  Ha késznek ítéljük, egy nagy szűrővel kiszedjük a zsírból egy hőálló tálba. A zsírt kimerjük az üvegekbe és hűvös helyre tesszük. Ha már langyos, a csavaros fedővel lefedjük. 




2012. január 1., vasárnap

Vaníliás citromos krémtorta




Hozzávalók a tortalaphoz:

·        6 tojás
·        8 púpos evőkanál liszt
·        2 evőkanál kakaópor
·        10 evőkanál cukor
·        1/2 csomag sütőpor
·        2 evőkanál víz
·        késhegynyi só

·        10 evőkanál Nesquik kakaópor
·        csokoládéreszelék a torta tetejére

Citromkrém:

·        3 tojás
·        25 dkg cukor
·        30 dkg margarin
·        1 kisebb citrom leve

A vaníliakrémhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 4-5 evőkanál cukor, ½ liter tej


A tortalaphoz előveszünk egy kapcsos tortaformát és  kivajazzuk az alját, oldalát.  A lisztet, a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, majd a tojásokat szétválasztjuk. Először a tojás fehérjét félkeményre felverjük, kanalanként hozzáadjuk a vizet, majd a cukrot. Majd hozzáadjuk a tojás sárgákat és ezzel is tovább verjük. Végül finom mozdulatokkal kanalanként a lisztes keveréket is a tojáshabhoz kavarjuk. A piskótatésztát beleöntjük a sütőformába és előmelegített 180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 150 fokra és további 25 percig sütjük. Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a piskóta összeesik.  Mielőtt kivennénk a sütőből végezzünk tűpróbát, ha  a tészta ráragad a tűre, süssük tovább egy kicsit. A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki. Egy hosszú éles késsel vágjuk 4 lapra.

A citromkrémhez a tojásokat elkeverjük  a cukorral, majd gőz fölött gyakran kevergetve addig főzzük, míg a cukor elolvad. Utána kézi robotgéppel néhány percig verjük, míg habos, halványsárga krémet nem kapunk. Sokáig nem szabad verni, mert kicukrosodik. Ha már kész a krém, óvatosan csurgassuk hozzá a citromlevet is. Szintén robotgéppel jól keverjük össze. Ezután vegyük le krémet a tűzről, hagyjuk egy kicsit kihűlni. A margarint egy tálban megolvasztjuk, majd dermedni hagyjuk. Többször átkeverjük, ettől igazán krémes lesz. Végül a két krémet összekeverjük, és hagyjuk hűlni, dermedni.



A pudingport egy kevés langyos tejjel és a cukorral csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet és kis lángon, folyamatosan kevergetve, hogy le ne égjen, felforraljuk. Addig főzzük, míg besűrűsödik. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.
Ha a krémek kihűltek és kellően megdermedtek, elkezdjük összeállítani a tortát. Néhány evőkanálnyi citromkrémet tegyünk félre, ezzel vonjuk majd be a torta tetejét, oldalát. A legalsó tortalapra vaníliapudingot kenjünk, majd szórjuk meg bőven kakaóval. Majd jön ismét egy tortalap, a citromkrém és ismét kakaópor. Ezt ismételjük, míg a hozzávalók elfogynak. Végül az egész tortát vonjuk be  a citromkrémmel és a tetejét szórjuk meg csokoládéreszelékkel. Tálalás előtt mindenképp hűtsük néhány órát, hogy az ízek jól összeérjenek.