Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. február 4., szombat

Rakott káposzta római tálban



·        1,2 kg savanyított gyalult káposzta
·        70 dkg darált sertéshús
·        30 dkg erdélyi szalonna
·        1 szál  paprikás parasztkolbász (kb. 20 dkg)
·        20 dkg rizs
·        2 fej vöröshagyma
·        3 gerezd fokhagyma
·        3-4 csipetnyi őrölt köménymag
·        szárított csombor (borsikafű) 
·        só, bors, 2 csapott evőkanál pirospaprika
·        3-4 dl tejföl
·        kb. 2 evőkanál zsír



  1. A római tálat legalább egy óráig vízbe áztatjuk.
  2. A szalonnát megfelezzük. Az egyik részét apró kockákra vágjuk és gyakori kevergetéssel, kis lángon egy kis zsiradékon enyhén megpirítjuk. 
  3. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd hozzáadjuk az üvegesre pirított szalonnához és megdinszteljük. 
  4. Ezután jöhet bele a zúzott fokhagyma és a vékony karikákra vágott kolbász. Az egészet jól átkeverjük és 3-4 perc alatt egy kicsit megkapatjuk. 
  5. Utána hozzáadjuk a darált húst, ha nem férne el a serpenyőben, az egészet átesszük egy nagyobb lábosba. Egy kis vizet, kb. 1-1,5 decit adunk hozzá és lefedve, kis lángon félpuhára pároljuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, a feljövő zsiradékban egy két csapott evőkanál pirospaprikát feloldunk. 
  6. A rizst enyhén sós vízben félkeményre előfőzzük. Van, aki rétegesen teszi le a húst, illetve a rizst, de mivel a római tálban eleve egymásra kerülnek, én most összekevertem a szalonnás, hagymás, kolbászos, húsos alapot a félkész rizzsel, majd belekevertem kb. 2 dl tejfölt. A lényeg, hogy a végeredmény kellően szaftos legyen, hogy a rizsnek legyen  lehetősége tovább dagadni. 



7. A káposztát megkóstoljuk, ha nagyon savanyúnak találjuk, enyhén átmossuk. Ezután elkezdjük belerakni az egészet a római tálba. Legalulra kerüljön a káposzta 1/3-a. Szórjuk meg csomborral, majd erre jön a tejfölös, húsos, rizses ragu, majd ismét a káposzta, további fűszerekkel. Úgy rendezgessük, hogy a tetejére káposzta maradjon. A tetejét meglocsoljuk a maradék tejföllel,  és felöntjük annyi vízzel, amennyi még belefér a tálba.

8. Lefedjük és 170 -180 fokos sütőben, alul felül módban,  kb. 2 órán keresztül sütjük.

9. A félretett szalonnát felszeleteljük, beirdaljuk, és kb. másfél óra sütés után a káposztán elrendezgetjük. Lefedve tovább sütjük. Az utolsó fél órában már fedő nélkül sütjük tovább. Tálaláskor további tejföllel kínáljuk.




Jó étvágyat kívánok!