Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. december 11., vasárnap

Sárgabarackos pite karamell öntettel


·        40 dkg liszt
·        1 csomag sütőpor
·        5 tojás
·        2-2,3 dl tej
·        25 dkg olvasztott margarin
·        1 csapott kiskanál őrölt fahéj
·        70-80 dkg felezett sárgabarack (befőtt)
·        4-5 evőkanál sárgabarack lekvár
·        25 cukor
·        2 csipetnyi só
·        egy marék tört dió
·        margarin a tepsi kikenéséhez

·        A karamellhez: 15 dkg cukor + 5 dkg margarin


A puha margarint, 5 tojás sárgáját, 25 dkg porcukrot pici sóval jó habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a sütőport, fahéjat, és csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük majd óvatosan belekeverjük  lisztes tésztához.

 Egy tepsit kikenünk margarinnal, kilisztezzük, majd belesimítjuk a tésztát. A tetején elrendezgetjük a sárgabarackokat, majd a lekvárt a barackszemek közé kanalazzuk. Nyáron friss gyümölcsöt használjunk, télen marad a befőtt. Megszórjuk a morzsolt dióval, majd betesszük a  180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 45-50 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, ha a tészta nem ragad rá a tűre, készen van. Kivesszük a tepsit és egy kicsit hűlni hagyjuk. Közben a 15 dkg cukorból elkészítjük a karamellt. Lassú tűzön elkezdjük a cukrot pirítani, majd amikor kezd karamellizálódni és aranybarna színe lesz, óvatosan belekeverjük a margarint. Arra figyeljünk, hogy a cukrot nem pirítsuk meg nagyon, ha már sötétbarna, az íze keserű lesz. Egy kicsit habzani fog, de kevergessük tovább és 1-2 perc után szép selymes lesz. A karamellt óvatosan eloszlatjuk a tészta tetején, vigyázzunk, hogy ne csöppenjen a kezünkre, mert égési sérüléseket okozhat. A süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük, tálaljuk. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése