Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. július 9., szombat

Gombával, darált hússal töltött tök kapormártással


·        1 nagyobb tök (1.5 kg), vagy két kisebb
·        40 dkg darált sertés hús
·        10 dkg rizs
·        20 dkg gomba
·        1 közepes méretű krumpli
·        egy fej vöröshagyma
·        só, bors, pirospaprika
·        2 gerezd fokhagyma
·        1 tojás
·        2  dl tejföl

Egy másfél kg körüli tököt hosszában kettévágunk, meghámozzuk, a magjait és a mellette lévő szivacsos részt kanállal kikapargatjuk. Enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A vízbe akkor tegyük bele, ha már forr és csak 2-3 percig hagyjuk benne, különben nagyon hamar szétfő.
A gombát megpucoljuk, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Közben egy nagyobb fej hagymát kockákra vágunk – nem kell nagyon apróra –, és kevés olajon gyakori kevergetéssel megdinszteljük. Ha már szép üveges, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a vékonyra szeletelt gombát, valamint egy nagy lyukú reszelőn lereszelt krumplit is. Kb. 5-10 percig kis lángon pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst is. Darált húsként használhatunk sertéstarját, lapockát, a combot kevésbé ajánlom, szerintem az túl száraz. Fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és saját levén egy kicsit átpároljuk, majd egy kis pirospaprikával is megszórjuk. Mikor elkészült, egy kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverünk tíz dekányi előre megfőzött rizst. Egy egész tojást elkeverünk három evőkanál tejföllel, a húshoz keverjük, és beledolgozunk még egy félcsokornyi apróra vágott kaprot. Ezt a masszát belepakoljuk a kivájt tökökbe, amiket egy kicsit kiolajozott tűzálló tálba fektettünk. Ha marad a húsos masszából, azt tegyük nyugodtan mellé. 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük és kb. 20 percig sütjük. Ekkor kivesszük, a töltelék tetejére rásimítjuk a maradék tejfölt és további 15 perce visszatoljuk a sütőbe. 
További tejföllel vagy kapormártással tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése