Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 30., vasárnap

Félbarna kenyér

·        50 dkg fehér liszt
·        50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
·        1 dl étolaj
·        2 dl kefír
·        4 dl víz
·        5 dkg élesztő
·        1,5 evőkanál só
·        1 kiskanál cukor
·       1 tojás a kenéshez


Fontos, hogy minden hozzávaló langyos, szobahőmérsékletű legyen, ez segíti a tésztát a kelésben. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben, hozzáadva a cukrot és egy kiskanál lisztet.  Miután ez elkészült, a kétféle lisztet és a többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, először kézzel jól átgyúrjuk, majd kézi robotgéppel 6-7 percig dagasztjuk. Ha a tészta ragacsos marad, akkor azt jelentheti, hogy túl sok volt a víz, egy kis liszt hozzáadásával még dagasszuk egy kicsit. A tészta akkor jó, ha már elválik a tál oldalától. Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. egy óra. Ha már megkelt, átgyúrjuk és formázzuk cipó vagy hosszúkás alakura. A tetejét egy éles késsel tetszés szerint beirdaljuk és további 30 percet hagyjuk pihenni. Utána lekenjük a tetejét a korábban felvert tojással és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe.  Sütési ideje kb 35-40 perc. Amikor már szép aranybarna, készen is van.  Ebből az adagból egy nagyobb vagy két közepes méretű kenyér lesz. Víz helyett tejjel is készíthetjük. A már kihűlt kenyeret fagyasztóba is tehetjük, majd amikor szükség van rá elővesszük, és kifagyasztva ugyanolyan friss mint sütéskor. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése